Julkaistu

Juwel Lido LED 120 litraa

Juwel lido LED 120 litraa valkoinen

Juwel Lido LED on laadukas Saksassa valmistettu akvaario, joka on tyylikäs kuutiomainen akvaariokokonaisuus. Se sopii erityisen hyvin aquascaping-akvaarioksi kuutiomaisen muodon ja korkean profiilinsa vuoksi. Myös merivesiakvaarioksi se on loistava.

Juwel-paketissa on hinta-laatusuhde erinomainen – saat rahalla laatua! Settinä tulee myös paljon edullisemmaksi hankkia akvaario, valaistus ja jalusta laitteistoineen kuin erillisosina.

Tuotesivut löytyvät täältä englanniksi

Värivaihtoehdot

Väreja on 4: musta, valkoinen, tumma ja vaalea puu. Näistä suosituin trendiväri on valkoinen, mutta lisäksi musta on kestosuosikki. Tumma ja vaalea puu ovat vähemmän suosittuja värejä.

Juwel lido LED 120 litraa musta
Juwel lido LED 120 litraa musta

Akvaariopakettiin kuuluvat

  • akvaario (pituus x syvyys x korkeus) 61 cm x 41 cm x 58 cm
  • valaisin: kaksi kappaletta MultiLux LED (pituus 438 mm: n LED-putket, 2 x 12 W, DAY ja NATURE) (integroitu valokanteen, sisältää muovikannet), MultiLux LED 60 – tuotenumero 46506
  • suodatin: Bioflow M, Eccoflow 500 l/h -pumpulla
  • lämmitin: AquaHeat 100 W
  • kaapisto: korkeus 73 cm (max 500 kg kuormitus)

Akvaariossa on robottisaumatut mustat siistit silikonit. Akvaario lepää muovikehysten varassa. Yläosassa on vastaavasti muovikehys. Päällä on valokansi kahden muovikannen kera. Akvaario sopii siis kissatalouksiinkin.

Valaisin

Valaisinyksikkö koostuu kahdesta MultiLux led-putkesta (halkaisija 16 mm), MultiLux LED on tehokas, energiansäästävä LED-valoyksikkö JUWEL-akvaarioon. Vaihdettavat DAY- ja NATURE-LED-putket luovat optimaalisen valon spektrin kasveille ja kaloille, mutta säästävät noin 50% energiasta T5-loisteputkiin verrattuna.

Valoyksiköstä tietoa, englanniksi

Led-putkista tietoa englanniksi

Kaksi led-putkea

  • DAY (päivänvalo), 9000 K, joka takaa kirkkaan ja virkistävän valon, Sisältää melko voimakkaan sinisen aallonpituuden ”piikin” spektrissä, joka tukee kasvien kasvua (katso kuva). 1380 lumen.
  • NATURE (lämmin, luonnollinen, 6500 K). Luo lämpimän ja luonnollisen valon. Valospektri (lisätietoa, kuva spekristä) edistää kasvien fotosynteesiä samalla kun korostaa akvaarion vihreitä värejä. Mukana melko voimakas sininen ”valopiikki”, mutta korostaa myös vihreää (ja keltaistakin) väriä. 1380 lumen.
  • yhdessä hyvä yhdistelmä

Jos haluat hifistellä, voit vaihtaa NATURE-putken COLOUR-putkeen(4425 K, 1055 lumen).  Se korostaa sinistä ja punaista ​​aallonpituutta ja korostaa siten akvaarion kalojen ja kasvien värikkäitä loistoja. Sopii erinomaisesti yhdistää DAY-putken kanssa.

JUWEL-akvaario tarjoaa kaksi muuta LED-putkea merivesiakvaariolle, jota voit käyttää korvaamalla nykyiset LED-putket. Sekä LED MARINE että LED BLUE on suunniteltu koralliriutan valaistusolosuhteiden luomiseen ja erityisesti korallien kasvua tukemaan. LED-MARINE, jossa on loistavasti valkoinen 14 000 Kelvin-valo, tarjoaa kirkkaat olosuhteet, kun taas LED-sininen luo kiehtovasti syvän sinisiä sävyjä.

Suodatin

Optimaalisen suodatuksen varmistamiseksi LIDO 120 LED on varustettu erittäin tehokkaalla Bioflow M. Tällä sisäisellä suodattimella yhdistyvät tehokkuus ja turvallisuus. Se toimii periaatteella, että ”veden pitäisi pysyä akvaariossa!” ja se on turvallisin tapa suodattaa akvaario. Bioflow M on varustettu viidellä korkean suorituskyvyn suodatinmateriaalilla ja hiljaisella, mutta tehokkaalla Eccoflow 500 -kiertopumpulla.

Suosittelen lisäsuodatusta kuitenkin, jos kuormitus on vähänkin suurempi. Tämä suodatin on hyvä biosuodatin (suodatusbakteereille on paintalaa asettua, virtaus on suhteellisen maltillinen). Roskanpoistajana mekaanisestikin suhteellisen hyvä, mutta virtaus on melkoisen maltillinen.

Riippuen akvaarion kuormituksesta ja suodatuksen tarpeista, suositeltavaa on hankkia Bioflown kaveriksi toiseen akvaarion päätyyn ulkosuodatin. Esimerkiksi Eheim Experience 250 tai Eheim Classic 350.

Jos ei halua ulkosuodatinta lainkaan, niin sisäsuodatin olisi hyvä olla kaveriksi toiseen päätyyn. Se tehostaa suodatusta eikä akvaario ole hyvä olla muutenkaan ”yhden kortin varassa” -suodatuksella.

Halutessaan toki voi hankkia streamereita, jos haluaa lisää virtausta.

Lämmitin

Mukaan tulee 100 Wattin säädettävä JUWEL-lämmitin, joka on täysin upotettu Bioflow M -suodatinjärjestelmän vesikiertoon, takaa oikean lämpötilan LIDO 120-LEDissä. Lämmitin asennetaan Bioflow-suodattimen sisään (kuva).

JUWEL-säädettävät lämmittimet täyttävät huippuluokan hopeajohtimet ja iskunkestävät boorisilikaattilasit, jotka täyttävät sekä toiminnan että turvallisuuden korkeimmat vaatimukset (TÜV / GS-sertifioidut).

Lämmitin on mielestäni todella varmatoiminen, suhteellisen siro ja helposti säädettävä.

Kaapisto

Kaapisto on 73 cm korkea, joka on melko näyttävä ja korkea. Kaapisto kestää 500 kg painon maksimissaan. Se on mielestäni hyvä: kestää hyvin roiskeita, todella näyttävä ja hyvin tilaa tavaroille. Takaa saa myös johdot ja letkut viritettyä.

Jämäkkätekoinen ja helppo koota. Tassut alla, joten pienen vesiroiskeen jalustan alta saa helposti pois. Kts. kuva.

 

 

 

 

 

 

 

 

Julkaistu

Juwel Lido 120 asentaminen

Aina kannattaa lukea valmistajan ohje huolellisesti. Laita akvaario aina lepäämään puhtaalle suoralle alustalle (ei kivikon päälle).

Akvaarion sijoitus

Hyvä huomioida akvaarion sijoittamisessa, että

  • lattia on riittävän kantava
    • Juwel lido 120 litraa paina n. 180 kg veden kera (tämähän on hyvin pieni akvaario, joten ei kovin haastava normaalille lattialle)
  • virtapistoke on saatavilla ja et telkeä sitä akvaarion taakse huonoon paikkaan (töpselin mahduttava)
  • auringon paiste ei saa osua akvaarioon (levänkasvu tehostuu)
  • sijoitat akvaarion oman jalustan päälle! (takuu raukeaa, jos asennat sen muun alustan päälle)
  • jätä riittävästi tilaa akvaarion ja seinän väliin (tarvitessa voit asentaa ulkosuodattimen, pelivaraa säätöihin)

Akvaariokaapin asennus

Akvaariokaapin asennus

Video

Aluksi hyvä kasata akvaariojalusta huolellisesti. Kannattaa kiinnittää ruuviit riittävän hyvin, mutta ei väkisin vääntää liian tiukalle, ettei ruuvit pyöri paikoillaan. Hyvä tarkastaa myös kannen ruuvit, etteivät töki akvaarion pohjaa.

Akvaariohan lepää kehyksen varassa, eli lasi on hieman irti jalustan kannesta. Jalustan ja akvaarion väliin EI TULE mitään pehmikettä!

Hyvä katsoa, että lattia on suora akvaarion jalustan alta. Jalusta ei saa kiikkua. Vatupassi on hyvä apu ja toki ristivääntöä ei saa tulla. Itse testailen tassujen alta A4-paperilla, että se ei mahdu. Eli ei tule kiikkustuoliefektiä. Jämptisti kaikki tassut lattiaa vasten. Joskus olen joutunut laittamaan esim. ohuen muovipalan jonkun jalustan tassun alle ja katsomaan, että tasapainossa on (ollut niin pieni ero, että huopa olisi olut liian paksua). Kuitenkin tassut ovat ei-säädettävät ja yleensä ongelmitta asentuu suhteellisen tasaiselle lattialle (akvaariohan ei ole järin iso).

Jalusta on hyvä asettaa niin, että ikkunasta ei tule akvaarioon liikaa valoa. Pelivaraa seinän ja jalustan väliin (mahdollista ulkosuodattimen letkujakin varten) suhteellisen reilusti. Pistorasiat kannattaa pohtia, mistä virrat tulee näpsästi.

Akvaarion asennus

Akvaarion ohjeet

Akvaario puretaan varovasti paketista. Tausta olisi nyt järkevä asettaa, sillä myöhemmin se voi olla hankala asentaa. Kannattaa miettiä myös, asentaako perinteisen paperin taustalle vai esim. 3D-taustan. Hyvä huomioida 3D-taustan kuivumisaika 2-3 vuorokautta. Paperitaustahan kuivuu heti ja tulee akvaarion ulkopuolelle.

Paperitaustana voi olla esimerkiksi Juwelin Poster2, L-koko (videolla). Myös muita kuviovaihtoehtoja löytyy Juwelin L-koon postereista. Juwel PosterFix on oiva apu kiinnittää tausta, mutta esimerkiksi perinteinen teippikin käy (joskaan lopputulos ei välttämättä ole niin siisti). Mattoveitsi tai terävä veitsi on oiva apu leikata taustapaperi (pysy irti silikoneista:)). Videolla näkyy hyvin työkalut ja työ-vaiheet. 

Sitten akvaario nostetaan varovasti jalustalle. Mitään pistekuormituksia ja nojailua lasin varassa ei saa toki olla. Jalustan pinta on hyvä tarkastaa, että ei ole hiekkajyvää missään eikä akvaarion alla.

Akvaario paikoilleen ja laitojen tarkastus, että jalusta ja akvaario ovat linjassa (laidat samassa linjassa).

”Koeponnistus” hyvä tehdä ennen hiekan laittamista. Eli akvaario hiljalleen täyteen vettä (nyt myös pienet epätasapainot tasottuvat hiljalleen) ja tarkastus, että akvaario ei vuoda (tokihan riski on ääripieni). Yleensä muutamassa tunnissa (tai heti) näkee, miten akvaario pitää vettä.  Akvaario on puhdas, mutta tämä samalla huuhteleekin sen näpsästi. Kun näyttää sille, ettei akvaario vuoda (tarkasta erityisesti joka puolelta, että akvaarion jalusta on kuiva), niin vedet letkulla pois ja hiekan laittoon.

Pohjamateriaali

Tämä valinta on hyvin tärkeä. Myöhemmin pohjamateriaalin vaihtaminen on tuskallista. Kannattaa huomioida

  • väri
    • itse kannatan suhteellisen luonnollista neutraalia ruskeaa väriä, sillä kalat kokevat sen useimmiten myös ns. kodikkaaksi
    • vaalealla taustalla osa kaloista voi pelätä ja vaalentaa itsensä suojaväriseksi vaaleaksi
    • musta tausta voi myös olla osalle kaloista pelottava, joskin musta hiekka on suosittua nanoakvaarioissa, sukarapuloissa ja aquascapessa ==> esim. kirkkaat värit tulevat hyvin esille
    • valkoisella hiekalla voi näkyä kalan kakat, myös sinilevää voi kerääntyä tavallista herkemmin pohjalle (valkoinen heijastaa valoa tehokkaasti pois, josta sinilevä hyötyy)
    • makuasioita osin, eikä yhtä oikeaa ratkaisua ole 🙂
  • raekoko
    • nykyisin on muodissa hiekka soran sijaan
    • huomioitava, jos laittaa pohjakaloja, että ne on huomioitu
      • esim. monniset ja pohjaan kaivautujat tarvitsevat pyöreäjakoista hienoa hiekkaa (esim. 0,5-1,2 mm suodatushiekka)
    • aivan hieno hiekka leijailee akvaariossa ja lähtee lapotessa pois, se voi myös tukkeentua helposti
    • hyvin karkea hiekka estää taas monniset, erilaiset pohjan tonkijat ja kaivautujat
    • melko varma valinta on 0,5-1,2 mm (noin)
    • kasvit myös kasvavat noin 0,5-1,2 mm hyvin
  • mitä kaloja aiot laittaa
    • määrää paljon millaista hiekkaa laitat
  • haluatko pohjan, joka ei rajoita mitään kalalajeja vain kapean sektorin pohjan
    • keskiruskea 0,5-1,2 mm neutraali suodatinhiekka on aika varma valinta
    • jotkut hiekat voivat nostaa ph/GH ja sopivat hammaskarpeille oivasti
    • jotkut laskevat hieman ph, sopivat pehmeän happaman veden lajeille
  • kasvien kasvua ajatellen ==> noin 0,5-1,2 mm on hyvä, joskaan ei niin tarkasti tarvitse olla tuo….
    • hiekan alle voi laittaa esimerkiksi Complete Substrate – pohjaravinneseoksen (noin 2 cm), joka hieman laskee happamuutta ja luo hyvän ja ravinteekkan pohjan kasveille
  • kalojen maku ==> kalojen täytyy tuntea olonsa kotoisaksi pohjalla (olla myös luonnollisessa ympäristössä sen tyyppinen)
  • oma maku ==> näistä ei voi kiistellä, mutta huomioitava myös kalat
  • puhtaanapito ja hoito ==> sellainen raekoko, ettei imeydy lika pohjalle niin helposti, mutta taas ei niin hieno, että tukkeutuu…pohjasora pitäisi lapota todella usein (ei ole kovin muodissa nykyään)
  • neutraali vai nosaa esim. veden kovuutta/ph (huomioi kalalajit)
  • keveys ==> osa hiekoista hyvin kevyttä ja huomioitava, että ei lähde leijumaan akvaariossa tai lapotessa ämpäriin mene
  • hinta: halvin yleensä on suodatinhiekka, erikoishiekat kalliimpia, isot satsit halvempia kuin pienet