Palvelut

Testit säästävät rahaa, aikaa, eläinten ja kasvien kärsimystä ja viime peleissä tuottaa heti hintansa takaisin. Syyllinen pitää etsiä, että ongelma on korjattavissa eikä jouduta summamutikkamutuiluun.

Vesitesteillä selviää vesiympäristön kemiallisia ominaisuuksia ja ongelmatilanteissa ja akvaarion kypsyttämisessä tärkeitä. Myös kovan veden kalat tarvitsevat kvan veden ja säädöt hyvä tehdä kalojen ehdoilla.

Kalasairauksissa tärkeää tietä mikä loisryhmä on ongelman takana ja poissulkeva periaatekin auttaa paljon.

Kaikista tutkimuksista pitää sopia etukäteen asiakaspalvelun kanssa (email, facebook). Pyrimme lukemaan ja vastaamaan viestit mahdollisimman nopeasti. Rescue-tapauksissa kannattaa ottaa yhteyttä monella tavalla, niin varmasti asia hoituu nopeasti.

Vesitutkimukset (5 €)

 • Tutkimme yleisimmät vesiarvot akvaarion hyvinvoinnin kannalta tippatesteillä. Näitä ovat
  • ammoniakki (vain erikoistapauksissa, kuten kypsytys)
  • nitriitti
  • nitraatti
  • pH
  • GH
  • KH

Sairaan elävän kalan tutkiminen mikroskoopilla + kamerakuvaus (20 €)

Elävän kalan tutkiminen on aina stressi kalalle (ja tutkijalle) ja pitää tehdä hyvin huolellisesti, ettei kala stressaannu entisestään tai jopa sairastu. Joskus kala on niin heikkokin, että paras vaihtoehto on tulla paikanpäälle tutkimaan kala. Näin kala joutuu kärvistelemään vain hetken. Samalla näkee myös olosuhteita, jotka usein syypäänä sairastumiseen. Myös kalan kunnon ja sairauden arviointi on tarkempi, jos näkee kalan toiminnassa ja muiden kalojen kunto antaa osviittaa ongelmasta. Tarkoitus ei ole syyllistää asiakasta.

Lisäksi tulee bensarahat, jos kala tutkitaan kalan ”kotona”. Pitkään matkaan emme lähde ja tutkimukset tehdään yleensä pääkaupunkiseudulla. Hintaa tulee lisää 10 €.

Yleensä tällaisessa tapauksessa otetaan raapenäyte kalan iholta desifioiduin välinein ja kertakäyttöhansikkain. Tällainen tulee aiheelliseksi, jos epäilee kidusloisia eikä aio tappaa kalaa. Tämä ei välttämättä aina anna varmaa tulosta kidusloisista. Jos löytyy, niitä on, mutta aina ei välttämättä löydy ja onkin. Ihomadot luonnollisesti jäävät haaviin. Myös alkueliöiden havaitseminen ja erottaminen bakteereista antaa hyvää osviittaa kalojen hoitotutotteen valintaan.

Kalojen ulostenäytteistä voi tutkia flagellaatteja, jotka ovat varsin yleisiä kiekkokaloilla. Oireena on usein vaalea rähmäinenuloste (kuin myös sisäloismadoissa) ja laihtuu ja sairastuu usein. Tälle ongelmalle altistuu kiekko usein, jos joku muu heikentää vastustuskyvyn.

Näytteet kuvataan kuvalla ja videolla. Näin jälkikäteenkin voi asiaa tutkia tarkemmin.

Hieman videoita löydöksistä

Kuolleen kalan tutkiminen mikroskoopilla + kamerakuvaus (15 €)

 • Kala tuodaan tutkittavaksi asiakkaan toimesta. Kalan on oltava muutaman tunnin sisällä kuollut tai kuolemassa. Kuollut kala pitää olla esim. akvaariovedessä akvaariolämmöissä suurin piirtein. Kala ei luonnollisesti saa kuivaa, ja sen on oltava vedessä. Kuolemassa oleva elävä kala ei saa luonnollisesti kärsiä ja se on pakattava akvaarioveteen esimerkiksi ämpäriin tai kalapussiin.

Tällä tutkimuksella saadaan enemmän irti kuin elävän kalan tutkimuksessa. Iholta otetaan raapenäyte, josta selviää onko iholla alkueliöitä. Kiduksista löytyy helposti kidusmadot (Dactylogyrus) sekä alkueliöinfektiot. Kalan sisäelimistä löytyy sisäloismadot sekä flagellaatit. Usein myös löytyy selkeästi, onko kalalla tubi vai ei.

Kun loinen on määritelty, oikea dropi on sitten helppo valita ja tiedetään mitä vastaan taistellaan.

Näytteet kuvataan kuvalla ja videolla. Näin jälkikäteenkin vielä voi asiaa tutkia tarkemmin.

Videoita löydöksistä