Kasviravinteet

Kasviravinteet ovat tärkeitä kasvien kasvun kannalta.

Pohjaravinteet tukevat kasvien voimakasta juuristoa ja juurtumista. Voimakasjuuriset kasvit kuten vesimiekat tarvitsevat runsaasti pohjaravinteita, vaikka osa ravinteista se saakin myös lehtien kautta. Pohjaravinteet eivät myöskään lähde joka vedenvaihdon mukana viemäriin, kuten vedessä olevista ravinteista osa. Kasvi saa ne myös tehokkaammin eivätkä ole niin levien käytettävissä. Pohjavainteita voi laittaa kavaarion perustamisvaiheessa pohjapatjaksi, josta kasvit saavat vuosia ravinteita ja se antaa hyvän kasvualustan kasveille. Kasviravinteita on pitkävaikutteisempia sekä lyhyt ja nopeavaikutteisempi. Kannattaa suosia näitä kaikkia tarpeiden mukaan.

Nestemäiset ravinteet ovat erityisesti köynnösmäisille kasveille tärkeitä, vaikkakin kaikki kasvit saavat enemmän tai vähemmän myös lehtien kautta ravinteita. Kelluskasvit ovat täysin nestelannoituksen varassa.

Yleensä akvaariotuotteiden lannotteista puuttuu typpi ja fosfaattiyhdisteet, sillä niitä kalallisessa akvaariossa on usein riittävästi, jopa liikaa. Ne myös provosoivat levien kasvua.  Tilanteen mukaan niitäkin voi ostaa erillisenä tuotteena, mutta niiden kanssa pitää erityisesti tietää mitä tekee. Nitraatti ylenmäärin on myös kaloille myrkyllistä.