Suodattimet
Suodatus on akvaarion yksi tärkeimmistä peruspilareista. Akvaariossa on hyvä olla reilu suodatus (sitä harvemmin on liikaa). Virtausta voi olla liikaa, mutta sitäkin voi säädellä erilaisilla sprinklereillä, suihkuputkilla ja suuntaamalla virtausta.
Biosuodatus tukee hyvää typpibakteerien/nitrifikaatiobakteerien toimintaa akvaariossa. Estää nitriittipiikkejä ja takaa että ammoniakki muuttuu nitriitin kautta nopeasti nitraatiksi. Biosuodatusta tukee suodatusmassat, joissa on runsaasti huokoista pintaa nitrifikaatiobakteereille. Ulkosuodattimet ovat tässä hyviä, mutta esim. sisäsuodattimista Biopower-tyyppinen ratkaisu myös tukee hyvää biosuodatusta. Mattosuodatin on hyvä biosuodatin, mutta roskankerääjänä ja mekaanisena suodattajana se on melko onneton.
Mekaaninen suodatus toimii lian ja roskankerääjänä tehokkaasti. Sisäsuodatin, joka kerää tehokkaasti likaa ja roskaa suodatinpatruunoihin, on tästä hyvä esimerkki. Ulkosuodattimissa erilaiset massat on suunniteltu tähän (ne mihin lika jää erityisen tehokkaasti).
Useimmat suodattimet ovat sekä että. Erilaisilla suodatinmassoilla voi näiden suhteellista tasapainoa myös modailla.
Tehtaat/valmistajat hieman yliarvoivat usein, mihin litramäärään suodatin riittää. Ihan eri asia, onko suodatin muiden suodattimien seurassa vai yksin hoitaa hommaa (emme suosittele myöskään yhtä suodatinta, sillä akvaario on helposti ”yhden kortin varassa”. Katastrofia pukkaa kun se ainokainen suodatin rikkoutuu tai toimii heikosti/tukkeutuu.
Pillisuodattimet ovat oiva poikassuodatin tai tilanteen mukaan pikku akvaarioon.
Huomioi suodatinta valittaessa
- akvaarion litramäärä
- kuormitus
- bio- ja mekaanisen suodatuksen suhde (yleensä molemmat hyvä olla)
- tarvitsetko ulkosuodatinta? Isoihin akvaarioihin hyvin suositeltava
- kala-rapu-turvallisuus (pikku sintit saattavat mennä osassa suodattimia sisään)
- kokonaisuus aina ratkaisee