Kuvaus
JBL:n tippatesti mittaa ammoniakki/ammonium -arvot tarkasti. Mukana on testiastiat, mittaruisku, reagenssit ja värikartta. Riittoisuus noin 50 testiä.
Ohjeet:
1. Huuhtele molemmat koepullot testattavalla vedellä.
2. Käytä mukana toimitettua ruiskua täyttämällä kummatkin koepullot 5 ml näytevettä.
3. Lisää reagenssit testipurkkiin (vain toiseen) seuraavassa järjestyksessä:
a) 4 pisaraa reagenssia 1, sekoita hyvin!
b) 4 pisaraa reagenssia 2, sekoita
c) 5 tippaa reagenssia 3, sekoitetaan. Odota 15 minuuttia.
4. Aseta molemmat testipullot testikelkkaan
5. Siirrä testikelkkaan niin, että näytepurkin väri on sama kuin testikartan (joka on alla)
6. Lue ammoniumpitoisuus testikelkan loven kohdalta
Fisutar kommentoi
- orgaanisten typpipitoisten yhdisteiden (kalaruoka, kalan ulosteet, kasvijätteet) hajoamisen 1. vaiheessa muodostuu aina kaloille myrkyllistä ammoniakkia sekä myrkyttömämpää ammoniumia.
- korkeassa pH:ssa on enemmän myrkyllistä ammoniakkia (pH yli 8.5)
- alemmassa pH:ssa enemmän myrkyttömämpää ammoniumia (pH alle 7.5)
- jos akvaario on kypsä ja typen kierto toimii (nitrifikaatiobakteerit ovat toiminnassa), ei ammoniakkia pitäisi ehtiä olla mitattavaa pitoisuutta
- kypsytyksen vaiheet
- ammoniakkia muodostuu runsaasti kun orgaanista jätettä on saatavilla (esim. kalaruokaa): akvaario on kaloille myrkyllinen
- nitriittiä muodostuu, akvaario on epäkypsä ja kalolle vaarallinen
- ammoniakki alkaa hiipua nolliin ja nitriitti alkaa hiljalleen vähetä (akvaario alkaa kypsyä, mutta epäkypsä)
- ammoniakki on nollilla, nitriitti max 0,1 mg/l (mielellään hyvin lähellä nollaa, esim. 0,05 mg/l)
- nitraattia alkaa muodostua ja ammoniakki 0, nitriittikin lähes 0. Nyt akvaario on kypsä
- kypsyminen kunnolla voi kestää jopa pari kuukautta, joten maltti on valttia
- kuormituksen nostaminen täytyy tapahtua hitaasti ja asteittain ja välttää runsasta ruokkimista
- tämä testi on tärkeä kun kypsyttää akvaarion, ei liiemmälti muulloin kuin erikoistilanteissa
- bakteerivalmisteita tai kypsää suodatinta käytettäessä ei välttämättä ammoniakkia muodostu, mutta varmuudeksi käyttäisin tätä testiä, kun kypsytän bakteerivalmisteilla varmistaakseni kypsytyksen etenemisen