Kuvaus
Mukana on ”mittalasi” ja tippapullo. GH-testin mittausfilosofia on erilainen kuin yleensä vesimittauksissa. Mukana ei siis ole värikarttaa, jota ei tarvita. Testissä laitetaan 5 ml akvaariovettä mittalasiin ja siihen tiputetaan tipoittain testeriä. Kun testattava vesi muuuttuu punaisesta vihreäksi, on se suoraan GH-arvo. Eli jos laitat 5 ml:n akvaariovettä (mittalasissa) ja 4 tippaa testeriä tippapullosta siihen ja väri muuttuu punaisesta vihreäksi, GH-arvo on 4.
Jos veden GH-arvo on todella matala ja haluat saada tarkan tuloksen, voit laittaa mittalasiin 10 millilitraa vettä ja tehdä testin samoin kuin 5 ml kanssa. Jaat vain tippojen määrän kahdella ==> GH-arvo. Esimerkiksi 8 tippaa, kun väri muuttuu sinisestä keltaiseksi, niin GH on 4. Näin kannattaa varmistaa myös tulos, jos GH on hyvin lähellä 0:llaa (värin muuttuminen havaitaan helpommin).
10 ml
Ohjeet
1. Huuhtele mittausastio toistuvasti vedellä testattava.
2. Täytä mittausastia testattavalla vedellä 5 ml: n merkkiin (HUOMIO: vedenpinnan alapinnan on oltava sama kuin merkin).
3. Lisää reagenssia yksi tippa kerrallaan laskemalla pisarat, ja ravistele jokaisen pudotuksen jälkeen, kunnes väri muuttuu punaisesta vihreään.
4. Yksi pisara käytettyä reagenssiliuosta vastaa 1 ° kokonaiskovuus (saksa asteikko).
Tarkemmat lukemat:
Täytä mittausastia 10 ml: n merkkiin asti testattava vesi. Yksi pisara käytetty reagenssi- liuos vastaa 0,5 ° kokonaiskovuus (saksa asteikko). (eli jaa tippojen määrä kahdella ==> GH-arvo)
Huomaa: 10 ml: n näytevettä värinkehitys
on vähemmän intensiivisiä ensimmäisille pudotuksille. Parempi luettavuus
aseta mittausastia valkoiselle pinnalle.
Fisutar kommentoi
- GH = kokonaiskovuus (magnesium- ja kalsiumsuolat vaikuttavat tähän arvoon)
- vaikuttaa esim. kalojen elintoimintoihin (väärä GH stressaa kalaa ja kala sairastuu helposti tai ei kude/lisäänny)
- samaan akvaarioon kannattaa valita GH-vaatimuksiltaan samankaltaisia lajeja eli joko kovan tai pehmeän veden kaloja
- esim. partamonnit yleensä ovat hyvin sopeutuvia GH:n suhteen, mutta hidas totuttelu niillekin parasta
- hammaskarpit kuten miljoonakalat, platyt, miekkapyrstöt ja mollit yleensä vaativat edes hieman kovetetun veden (mineraalilisää)
- pehmeä vesi suoraan hanakovuudella on sopiva useille makean veden kaloille kuitenkin
- kannattaa tarkastaa kalojesi GH-vaatimukset hyvästä lähteestä tarkemmin
- tätä testiä tarvitset, jos erityisesti säätelet veden kovuutta (esimerkiksi hammaskarpeille sopivaksi)
- usein tämän arvon mittaus ei kovin tarpeellista alkumittauksen jälkeen ja useimpien vesilaitosten sivuilta näkee hanaveden GH-arvon