Seachem ParaGuard 250 ml

14,60  sis. alv.

ParaGuard ™ on laajakirjoinen kalojen itsehoitotuote, joka tehokkaasti hävittää ulkoiset bakteeri-, sieni- ja virusperäiset vauriot. Se tehoaa myös alkueliöpohjaisiin sairauksiin, kuten valkopilkkutautiin Ichthyophthirius (makea vesi) / Kriptocaryon (suolavesi) ja samettitautiin Piscinoodinium (makea vesi)/Amyloodinium (suolavesi) sekä kidus- ja ihomatoihin (Dactylogyrus, Gyrodactylus). Huomaa, että itse tuotetta ei saa käyttää merivesiakvaariossa (riutta kuolee) vaan makeavesiakvaarioissa.

 

1 varastossa

Kuvaus

ParaGuard ™ on aldehydipohjainen (10 %, painon mukaan) eikä sisällä formaldehydiä tai metanolia eikä se muuta pH-arvoa, joten on kaloille suhteellisen lempeä hoitoaine.

Annostelu

Poista kaikki selkärangattomat säiliöstä sekä kemiallinen suodatus. Käytä 5 ml (1 korkillinen) ParaGuard ™ 40 litraa kohti. Toista tämä annos tarpeen mukaan päivittäin niin kauan kuin kaloilla ei ole stressiä.

Karanteeni

ParaGuard on riittävän hellävarainen käyttää profylaktisesti (ilman näkyviä oireita) ja sitä voidaan tarpeen mukaan käyttää ennaltaehkäisevästi. Karanteeniin liittyvät ajat vaihtelevat, mutta Seachem suosittelee ParaGuard ™ -hoitoa 2 viikon ajan mahdollisten ulkoisten infektioiden poistamiseksi.

Herkkä kala

Jotkut kalat ovat herkempiä hoitoaineille kuin toiset. Ankeriaat, rauskut, hait,  nuoliaiset, monnit  ja monet muut suomuttomat kalat ovat tunnettuja herkkyydestään kaikenlaisiin hoitoaineisiin. Jos epäilet, että kalat saattavat olla herkkiä hoitoaineille, on hyvä aloittaa osittainen annos (1/4-½) ja nostaa täyteen annosteluun usean päivän ajan.

Ei suositella riutta-akvaariolle.

VAROITUS! Älä syö, juo tai päästä silmiin! Silmäaltistuksessa silmiä pese välittömästi ja perusteellisesti vedellä ja hakeuduttava lääkärin hoitoon.

Yleiset kalataudit, jotka voidaan hoitaa ParaGuardilla

Valkopilkkutauti
Ichthyophthirius (makea vesi) / Kriptocaryon (suolavesi)

Näyttää suolalle, jota on ripoteltu kalan päälle. Yleensä lisäksi on nykimistä, hankailua ja muita stressin ja ärsytyksen merkkejä.

Ehdotettu käsittelyaika:
14 päivää makeassa vedessä, jopa 28 vuorokautta suolaveteen

Tämä loinen on erittäin tärkeää jatkaa annostelua koko hoitojakson ajan ja tarpeeksi pitkään.

Koko makean veden akvaario on hoidettava.

Samettitauti
Piscinoodinium (makea vesi) / Amyloodinium (suolavesi)

Samankaltainen kuin valkopilkku, mutta aiheuttaa 3-10 pienempää “suolakuviota” ja tekee kalan pintaan harmaankultaisen hohdon, joka näkyy sähkölampulla pimeässä, kun kalaa valaistaan. Alkueliö tuhoaa tehokkaasti myös kiduksia, joka on kaloille kohtalokasta eikä välttämättä havaita helposti. Samettitauti on harvinaisempi kuin valkopilkkutauti makean veden akvaariossa, mutta hoito on lähes identtinen valkopilkun kanssa.

Ehdotettu käsittelyaika: 14-21 päivää

Samettitaudin aiheuttaja on fotosynteettinen loinen ja hoitoa auttaa, jos voit sammuttaa valot kun kalat ovat tartunnan saaneet

Koko makean veden akvaario on hoitettava.

Fin Rot
Bakteeritulehdus
Evät näyttävät repaleiselle ja “sulavat”.

Ehdotettu käsittelyaika: 7 päivää tai kunnes infektio lakkaa

Evärutto  esiintyy usein toissijaisena infektiona (se on infektio, joka alkaa, koska kala oli valmiiksi sairas muusta syystä).

Koko makean veden akvaario on hoidettava tilanteen mukaan ja tarvittaessa.

Kidus- ja ihomadot
Dactylogyrus (kidusmadot), Gyrodactylus (ihomadot)

Usein kalat hankaavat itseään somisteisiin, kalan iholla voi ilmetä sekundääritulehduksia. Kidusloiset esiintyvät pääasiassa kiduksissa ja kalan kiduksissa limantuotanto lisääntyy, hengitys vaikeutuu, tulee sekundäärisiä tulehduksia, kala hakeutuu esim. akvaarion pintaan hakemaan happea.

Kidus- ja ihomatoja on vaikea diagnosoida, koska loisia ei voida nähdä ennen tartunnan pitkittyneitä vaiheita.

14 päivää tai kunnes infektio lakkaa

Koko makean veden kippo on hoidettava luonnollisesti.

Valkopilkkutauti, samettitauti ja monet muut loiset käyttävät suurta osaa elämästään kystinä kalassa, joka on immuuni lääkkeelle tai piiloutunut esim. kalan kiduksiin. Muista, että sinun on tehtävä täydellinen hoito, vaikka et enää näe kalojen loisia.

Riitoisuus: 2000 litraa (riippuu hoidon pituudesta, kuinka paljon tarvitset)

Vaikuttavat aineet: Sisältää aldehydejä, malakiittivihreää ja kaloja suojaavia polymeerejä

Fisutar kommentoi

 • varmasti pätevät hoitoaine
 • laajakirjoisena kuitenkin vaikuttaa vähän kaikkiin loisiin ===> mutta ei vedä vertoja täsmähoidolle
  • käyttäisimme itse täsmähoitoa, jos kalassa on varma valkopilkkutauti, samettitauti tai kidus- tai ihomatoja
  • täsmähoito on yleensä tehokkaami
  • laajakirjoinen on hyvä valinta lievissä tapauksissa tai jos ei ole tarkkaa tietoa, mikä ongelman ydin tarkasti on tai ongelmia on monia
  • kuitenkin tarkka diagnoosi on paras ratkaisu ja täsmähoito
 • virus-tauteihin ei ole oikein pätevää hoitoainetta mitään, joten hidastaa hoitoaineet voivat virustauteja, mutta tuskin pystyvät vakavaa virustautia lannistamaan (vain ennaltaehkäisy ja hyvä veden laatu ovat parhaimmat keinot)
 • tämä hoitoaine vaikuttaa vain ulkoisiin bakteeritulehduksiin. Jos epäilet vakavampaa sisäistä tulehdusta, siihen lähes ainoa tuote on Baktopur direct (vaikuttaa myös sisäisiin bakteeritulehduksiin, kuin myös esimerkiksi Columnariksen aiheuttamaan evä- ja suuruttoon)